Limburg


Houthalen - Meulenberg


De agenten van de politiekorpsen van Houthalen-Helchteren en West-Limburg hebben maandag even het werk neergelegd om met hun chef te overleggen, na de incidenten afgelopen vrijdag in de Houthalense wijk Meulenberg. Daarbij raakte een politieman levensgevaarlijk gewond. Vandaag vindt een provinciaal crisisberaad plaats met onder meer gouverneur Reynders en de Hasseltse procureur.


Hoofdrolspeler rellen Meulenberg na week terug vrij


 

Ugur A. is vrijdag door de Hasseltse onderzoeksrechter vrijgelaten.

De twintiger uit de Houthalense wijk Meulenberg sloeg een week geleden geboeid op de vlucht toen de politie hem wilde oppakken.

Volgens het onderzoek had hij niets met de rellen te maken.

Burgemeester Alain Yzermans reageert verontwaardigd.
Station Hamont opent april 2014De NMBS heeft gisteren officieel laten weten dat het station van Hamont in april 2014 weer opengaat.


“We hadden het liever eerder gehad, maar ik ben tevreden dat de trein er komt”, reageert burgemeester Theo Schuurmans.


“Het uitstel is gelukkig geen afstel geworden. Om technische redenen was het niet mogelijk in december te openen.”

Die technische redenen hebben te maken met de verouderde signalisatie tussen Neerpelt en Hamont die vernieuwd moet worden. Het nieuwe perron en de bushokjes in Hamont zijn intussen klaar.


Vanaf april rijden er dus weer reizigerstreinen tussen Antwerpen en Hamont. Dat is geleden van 1957.


Cursus voor leerkrachten


Op 3 oktober is de cursus ICT voor leerkrachten in CVO VLL van start gegaan. 14 juffen en meesters uit verschillende Limburgse lagere en middelbare scholen zijn gestart om de laatste nieuwe snufjes op het gebied van multimedia voor klasgebruik te leren kennen.

Filmpjes downloaden, filmpjes bewerken, PowerPointpresentaties maken, online beheren van bestanden, QR-codes maken, werken met iPad, ... dat wordt allemaal toegelicht tijdens de 12 lesweken van deze module. Alles is uitgewerkt met voorbeelden en oefeningen uit de klaspraktijk zodat de juf of meester het zelf in haar of zijn klas kan gebruiken.

Alle info over deze cursus vind je op www.cvo-vll.be. Een volgende cursus ICT voor leerkrachten start op 23/01/2014. Hebt u al een basiskennis computer en interesse voor deze cursus, wees er dan snel bij want de inschrijvingen zijn reeds gestart!


Meer info: http://www.cvo-vll.be/cms/index.php/informatica/ict-voor-leerkrachten

103 miljoen euro


Dat is het schamele bedrag (op een totaal van 26 miljard) dat de bonzen van de NMBS de komende jaren - tussen nu en 2025 - veil hebben voor het Limburgse spoorwegennet.

Schamel is het juiste woord, in vergelijking met het megalomane station dat momenteel in Bergen uit de grond rijst.

Het nieuwe station in Elio Di Rupo-town is begroot op 205 miljoen euro, meer dan het dubbele van het totaalbudget voor heel Limburg.

Maar het lijkt er sterk op dat de kosten van het station - dat klaar moet zijn in 2015, het jaar dat Bergen Culturele Hoofdstad van Europa is - wel eens zouden kunnen oplopen tot een twee- of drievoud van het originele prijskaartje.